Özellikle son günlerde popüleritesi dünya çapında artan Zwift uygulaması; triatletler, bisikletçiler ve atletler için rekabet dolu, keyifli sanal bir dünya yaratıyor. Evlerimizden bağlanarak binlerce insanla aynı anda spor yapabildiğimiz bu dünyada, bu yazının eki olan ekran görüntülerinde olduğu gibi Zwift oyunundaki karakterimiz, biz pedal çevirdikçe sanal dünya haritalarında seçtiğimiz parkurda ilerliyor.
Karakterimiz nasıl hareket eder? Tabi ki klavyemizde bulunan tuşlara basarak değil :) Zwift karakterimiz, 90’ların sonunda ölçülebilir en önemli performans göstergesi olarak bisiklet dünyasına giren powermetreler sayesinde ilerler. Bizim pedala uyguladığımız gücün watt olarak karşılığı olan hızda hareket eder. Tabi bu hızın bağlı olduğu başka değişkenler ve vardır. Örneğin; kilomuz, kullandığımız bisiklet, jantımız, hatta o sırada bizimle aynı anda online olup parkurun aynı noktasında bulunan dünyanın diğer ucundaki birine draft yapıp yapmadığımız...
Zwift'te bisiklete binebilmemiz için elimizde olan malzemelere göre çeşitli seçeneklerimiz var:
Seçenek 1: Bisiklet, trainer ya da roller, hız sensörü
Seçenek 2: Bisiklet, trainner ya da roller, powermetre
Seçenek 3: Bisiklet, smart trainer ya da smart roller
Seçenek 4: Bike smart traniner
Bunlara ek olarak, opsiyonel olarak nabız bandı, ventilatör, matara, bolca su vb. ihtiyacınız olabilir. Yukarda belirttiğim 4 seçenek de size sürüş keyfi olarak farklı şekillerde geri dönecektir.
Zwiftlemeye (!) başlamadan önce Zwift'in iki çeşit uygulaması mevcut, onlardan da bahsedelim... Bunlardan birisi, Zwift. Bu uygulama bahsi geçen sanal dünyanın kendisi oluyor. Sürüşünüzü ya da koşunuzu bu ekrandan takip ediyorsunuz. Diğeri ise Zwift Companion. Zwift'in kontrol paneli olarak düşünülebilir. Oyun içi mesaj gönderme, parkur içerisinde yer alan dönüşlerde karakterinizi yönlendirme, etkinlik seçme, diğer kullanıcıları takip etme ve “ride on” gönderme gibi işlemleri Zwift Companion üzerinden yapabilirsiniz. İki uygulamayı farklı alet ile açmanız gerekir. Sürüş keyfinizi arttırmak için sürüş yaptığınız sırada, örneğin Zwift'i bilgisayardan, Zwift Companion uygulamasını telefondan açmanız gerekli. Bu noktada dikkat etmeniz gereken iki uygulamanın da aynı internet ağında olması. Zwift üzerinden tamamı hayale dayalı ve tamamı gerçeğin aynısından uyarlanmış farklı harita ve parkurlarda antrenman yapmak mümkün. Bu parkur ve haritalara , bu yazının sonunda yer alan bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Bisikletinizin ve uygulamaların kurulumunu yaptınız ve Zwift'e üye oldunuz. O halde, şimdi Zwift uygulamasını açabilir ve kullanmakta olduğunuz ekipmanla eşleştirebilirsiniz.
Zwift uygulamasını açıp kullanıcı adınız ve şifreniz ile oturum açtınız ve kullandığınız ekipmanı aktif hale getirdiniz. Şimdi karşınıza eşleştireme ekranı gelecek. Eşleştirmeyi ekipmanınızın uyumluluğuna göre iki farklı protokolle yapabilirsiniz: Bluetooth ve ANT+. Powermetre ya da hız sensörü seçmek zorunda olduğunuz iki opsiyon. Kontrol edilebilir trainer, nabız ve kadans sensörü diğer zorunlu olmayan seçenekleriniz.
Tüm kurulumu tamamladınız, eşleştirmeleri yaptınız. Şimdi, Zwift'i biraz daha yakından tanıyabiliriz. Antrenman türlerine kısaca değinecek olursak:
Serbest sürüş modu: Bu mod eğer akıllı trainer kullanıyorsak seçtiğimiz haritada yer alan yokuşların karşılığı olan direnci trainera aktarır. Dışarda bisiklete biniyormuş gibi vites değiştirerek seçmiş olduğumuz parkurda sürüşümüzü gerçekleştiririz.
Antrenman modu: Bu modda, örneğin o gün antrenmanımızda 10 dakikalık 200 watt çevirmemiz gereken bir set olsun... Eğer ekipmanlarımızın içerisinde "direct drive smart" bir tranier'ımız varsa ve ergmodu açıksa bisiklet hangi viteste olursa olsun, kaç kadans çevirirsek çevirelim ya da parkurun neresinde olursak olalım trainer'ımızdan 200 watt değerinde direnç gelir. Erg modu açık değil ise trainer'dan sabit bir direnç gelir ve vitesimi ayarlayarak hedeflediğimiz watt'ta çevirmeye çalışırız.
Zwift'te bir de etkinlik kısmı vardır. Etkinlik takvimine Zwift'in internet sayfasından ve Zwift Companion uygulaması üzerinden ulaşabilirsiniz. Seçmiş olduğunuz etkinliğin sayfanızda hangi seviyedeki Zwiter'lara uygun olduğu, amacı vb. bilgiler yer alıyor. Buradan bir etkinlik seçerek dünyanın dört bir tarafından insanlarla birlikte spor yapabiliriz.
Zwift'te bisiklet etkinlikleri; grup sürüşü, grup antrenmanı, yarış, fondo ve zamana karşı; koşu etkinlikleri ise mesafeye göre 5k, 10k, uzun, çeşide göre grup koşusu, grup antrenmanı ve yarış olarak ayrılmıştır.
Bunların haricinde bireysel olarak 50 kişiye kadar katılımcı davet edebileceğiniz toplu antrenman(meetup) kısmı mevcuttur. Kendinize uygun bir etkinlik bulamadınız ve diğer Zwifti olan arkadaşlarınızla birlikte bisiklete binmek yada koşmak istiyorsunuz. Zwift Companion uygulamasının etkinlik(event) kısmına girerek etkinlik oluşturabilir, arkadaşlarınızı davet edebilirsiniz.
Federasyonumuz toplu antrenmanlar ve Discord uygulaması üzerinden sesli sohbetler düzenlenliyor ve yakın zamanda Zwift üzerinden geniş katılımlı etkinlikler düzenlemeyi planlıyor. COVID-19 ile başa çıkmaya çalıştığımız ve fiziksel olarak bir araya gelmemizin imkansız olduğu bugünlerde iletişimde teknolojinin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz ve bu süreci birlikte atlatmak için çaba gösteriyoruz. Tüm camiamızı, Zwift'te gerçekleştirmekte olduğumuz bu sürüşlere katılamasalar bile Discord üzerinden yaptığımız sohbetlere bekliyoruz.
Hazırlayan: Hüseyin Onur Aydemir / Türkiye Triatlon Federasyonu / Level 27 Zwift Player :)
Not: Aşağıda yer alan bağlantılardan Zwift ile ilgili bilgilere ve çeşitli alternatiflere ulaşabilirsiniz.