Farklı antrenman koşullarında oluşabilecek kazaların neticesinde meydana gelebilecek yumuşak doku travmaları hepimiz az çok biliyoruz. Bu yazımızda çokça başımıza gelebilen sıyrık ve kesikler ile yine antrenman kaynaklı cilt problemlerinin bazılarına değineceğiz.

Sıyrık ve kesikler

Deride ortaya çıkan yüzeysel zedelenmelerdir. Genelde antrenman meydana gelen düşme ve çarpmalar ile oluşur. Arazide koşarken de çalı çırpı veya takılıp düşme nedeniyle oluşabilir. Bisiklet, kaykay gibi tekerlekli malzemeleri kullananlar ve kontrolü zor hızlara ulaşanlarda sıkça rastlanabilen problemlerdir. Yaralanan alanda ağrı ve kızarıklık, bazı durumlarda kanama olabilir. Bu tip açık yaralar alkol içermeyen dezenfakten sıvılar ile temizlenmelidir. Gazlı bez tarzı hava akımına izin verecek bir malzeme ile yara kapatılıp dış etkenlerden korunmalıdır. Deride doku bütünlüğünün bozulduğu bütün durumlarda tetanoza karşı önlem alınmalıdır.

Sivilce, çıban ve kıl dönmesi

Bu basit ama çokça rastlanılan üç cilt problemi, özellikle bisiklet binerken canımızın yanmasına ve konforumuzun bozulmasına neden olur. Sele ile temas eden vücut bölgelerinde sürtünme, ısı artışı ve baskı nedeni ile sürekli tahriş oluşur. Sırf bu yüzden bisikletten nefret eden insanlar tanıdım. Sivilce ciltteki aşırı yağlanma ile oluşur. Cildi kuruttuğu için sabun benzeri temizleyiciler kullanılabilir. Nemlendirici, pudra ve benzeri ürünlerin mutlaka yağsız olanları tercih edilmelidir. Yağ kanallarının tıkanmasına engel olan ve tıkanıklıkları açan bir takım pomatlar sivilce oluşmasını sağlayan mikropları öldürür. Sivilceleri sıkmak yağlanmanın diğer dokulara yayılmasına ve ciltte iz kalmasına yol açar. Stres ciltteki yağlanmayı arttırdığından özellikle yoğun antrenman ve yarış dönemlerinde daha fazla sivilce sorunu yaşanabilir. Sivilceler, özellikle ergenlik çağındaki genç sporcular için sevimsiz bir dönemdir.

Deride değişik büyüklükte olabilen iltihaplı kabartılara genel olarak çıban (kıl kökü iltihabı) denir. Ter bezlerinin iltihaplanması da söz konusu olabilir. Sağlıklı bir insanın derisi birçok bakteriye karşı bağışıklıdır. Genelde bakteriler derinin üst tabakasının altına inemediği gibi kıl kökünün de üst kısmından derine inemez ve burada çoğalır. Derinin direnci kırıldığında veya darbeler sonucunda bu bakteriler iltihap yaparlar. Çıban küçük bir rahatsızlık gibi görünse de acı vermesi ve hareket fonksiyonlarını kısıtlaması açısından önemli bir rahatsızlıktır. En çok giysilerin deriye sıkı temas ettiği bölgelerde kaşıntı ile başlar. Bisiklette giydiğimiz tayt özellikle bacak aralarında ve kuyruk sokumunda çıban oluşumu için zemin hazırlar. Kıl çevresi kızarır, şişer, sertleşir ve dokunulduğunda sıcaklık hissedilir. Kıl ağzında iltihap görülür.

Bazen ateş yükselir ve çevredeki lenf bezleri şişer. Birkaç gün sonra çıban kısmı akar ve deride bir boşluk meydana gelir. Oluşan boşluk zamanla dolar ve çıban iz bırakarak iyileşir. Sıcak su uygulaması çıbanın küçülüp kaybolmasını ya da patlayıp akmasını sağlar. İltihabın yayılması ve açık yaranın enfekte olması önlenmelidir. Yaralı bölgeyi antibakteriyel sabunla sıkça yıkayıp temiz ve kuru tutmak en iyi tedavi şeklidir. Bazı durumlarda antibiyotik tedavisi veya cerrahi işlem gerekebilir.