Türkiye Triatlon Federasyonu Başkanı Bayram Yalçınkaya, "Başkan'a Sor" Instargam canlı yayınında Alpay Akhun'un sorularını yanıtladı. Yalçınkaya ve Akhun, pandemi sürecinden 2021 planlarına kadar camiadan gelen yayın öncesi ve yayın esnasındaki sorularla gündeme gelen birçok konuyu konuştu.
2020'yi özetleyebilir misiniz, neler yapıldı?
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, Covid-19 pandemisi sürecinde elimizden geldiğince camiamızın dinamizmine yakışır şekilde, en aktif federasyonlardan biri olmaya gayret ettik. Çalışmalarımızdan eğitimle ilgili olanları söyleyecek olursak; ulusal olarak, TTF Eğitim Kurulu öncülüğünde aşağıda başlıklar halinde belirttiğim eğitimleri gerçekleştirdik:
- Triatlon Eğitim Günleri (Birinci Etap)
. Detraining ve Antrenmana Yeniden Adaptasyon (Erkan Günay)
. Antrenman Yazım ve Uygulamalarının Temel Prensipleri (Bahtiyar Özçaldıran)
. Fair Play (Bilge Donuk)
. Triatlonda Pandeminin Psiko-Sosyal ve Fizyolojik Etkileri (Nevzat Mutlutürk)
- Dopingle Mücadele Eğitim Semineri
- Triatlon Eğitim Günleri (İkinci Etap)
. Triatlon Performansında Besin Takviyeleri ve Doping
. Kulüp Sporlarında Pandemi Sonrası Normalleşme
. Triatlonun Erkek ve Kadın Sağlığına Etkileri
. Covid-19 Pandemisinin Spor Üzerindeki Psikolojik Etkileri
Bunların yanı sıra ise uluslararası Federasyon ve olimpiyat komitemizle ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz eğitimler oldu.
- Atletik Gelişim Modeli (8 Oturum)
. Uluslararası kurs
. World Triathlon-Olimpik Solidarity Uluslararası Antrenör Kursu
Özellikle uluslararası eğitimlerin bütçesinin yazılan projeler kapsamında Türkiye Olimpiyat Komitesi ve Dünya Triatlon Federasyonu tarafından karşılandığını belirtmek isterim.
Bizim için özellikle triatlon ile ilk kez tanışanlara rehber eser olmasını düşündüğümüz ve bu anlamda ilk Türkçe yayın olan Triatlon Antrenmanı kitabını yayınladık ki bu benim için çok önemsediğim bir başlangıçtı.
Eğitim faaliyetlerimizin yanı sıra mümkün olduğunca sporcularımızı faal tutmak için Pandemi başlangıç sürecinde Zwift programı üzerinden haftada bir gün ile başlayan zaman zaman haftada iki güne çıkan sanal sürüşler gerçekleştirdik.
Ordu ve İstanbul’da yaş grubu sporcularımıza yönelik faaliyetler gerçekleştirirken, diğer sporcularımızın illerinden ayrılmadan faaliyetlerini gerçekleştirmeleri için - toplam 16 ilde 3 defa olmak üzere - Oral B Triatlon Türkiye Şampiyonasını gerçekleştirdik.
Bilindiği üzere, mali olarak da bizim dönemimizden önce bize devredilen borçlarımızı bu süreçte bitme noktasına getirdik. Özellikle yurt dışı borçlarımızın tamamı, firma borçlarının evrak sorunu olmayanlarının tamamı, 2017-2018 yıllarında camiamıza olan harcırah borçları gibi borçlarımızı bitirdik.
2021'e kısa bir projeksiyon tutabilir misiniz?
2021, federasyonumuzun 20. yılını Alanya Triatlonu’nun ise 30. yılı olması nedeniyle bizim için özel bir öneme sahip. Bunların yanı sıra Paris Olimpiyatı için 4 yıllık hazırlık sürecini başlatacağız. Triatlon Science kitabımızı bitirip camiamıza ikinci bir eser olarak kazandırmayı planlıyoruz. Ayrıca TTF Triatlon Okulu Eğitim Kiti’mizi de 2021 yılı içerisinde bitirmek gibi bir hedefimiz var. Pandemi sürecinin ilerleyişine göre organizasyonlarımızda farklı sürpriz etkinlikler planlıyoruz.
TTF 2021 Faaliyet Takvimi ne zaman netleşecek, kayıt ücretleri belli oldu mu?
Geçtiğimiz günlerde taslak halini ilan ettiğimiz faaliyet takvimimizi en geç ocak ayı ortasında netleştirmeyi planlıyoruz. Tahmin edileceği üzere gecikmesinin nedeni pandemi sürecinin belirsizliği maalesef.
Takvimde duatlon ve kros duatlon yarışı görünmüyor… Olacak mı?
Bilim adamları ile görüştüğümüzde pandemi sürecinin şu anki yoğunluğunun nisan ortasına kadar devam edeceğinin ön görüldüğünü öğreniyoruz. Bu nedenle aslında organizasyonlarımızı nisan sonunda başlatmayı planlıyoruz. Ancak İzmir’den şubat ayı içinde ve mart ayında da yine Dursunbey’de kros duatlon yarışı olabilir. Bununla ilgili ocak ayı ortasında daha net bilgi verebiliriz.
Tüm bunların yanında bildiğiniz gibi, yönetime geldiğimizde ilk çalışmalarımızdan biri olarak yaş gruplarına kafile olurunu kaldırmış, önlerindeki resmi prosedürleri azaltmış, aynı zamanda da yarışlarda pazar gününü tamamen yaş gruplarımıza ayırmıştık. Duatlona olan talebi de göz önünde bulundurarak her organizasyonumuza ya da bazılarına duatlon eklemekle ilgili olarak organizasyon ekibimiz çalışıyor.
Hafta sonu karantina çerçevesinde yarışlara hazırlanan milli sporcular için çıkan genelge kapsamı yaş gruplarını da kapsayabilir mi?
Bu konuda her ne kadar İçişleri Bakanlığı bir genelge yayınlamış olsa da bazı konular maalesef muallakta kalmış durumda. Burada da yetkiler aslında her ilin kendi valisinde. Şu an için her valimiz farklı uygulama yapabiliyor. Bu nedenle camiamız için benim önerim, spor il müdürlükleri üzerinden valilikten izin başvurusu yapılması. Biz federasyon olarak her zaman gerekli desteği sağlarız ancak başlı başına bizim verdiğimiz izin yazısının yeterli olmadığını hatırlatmakta fayda görüyorum.
2021'de özel mesafe yarışları olacak mı?
Bildiğiniz üzere şu anda Turset aracılığı ile zaten İronman marka yarışı yapılıyor. Bize 2021 yılı için ulaşan halen bu organizasyon yanında marka bir uluslararası duatlon yarışı, bunun yanında da bir triatlon yarışı talebi var. Biz kalitesini kanıtlamış, branşımızın ve camiamızın kalitesine yakışır organizasyon yapabilecek deneyimi olan herkese destek olacağımızı belirtmek isterim.
Ülkemizde tam mesafe yarışı yapılması mümkün mü?
Bununla ilgili Turset ile birlikte İstanbul Boğazından geçen bir yarışma planımız var, ayrıntıları netleşince camiamızla paylaşacağız.
Spor Bakanlığı, sportif gelişim uzman antrenör kadrosu için TTF'ye sayı verdi mi?
Bakanlığımızla bu konu ile ilgili istişare içerisindeyiz, Bildiğiniz gibi sayın bakanımızın özellikle gelişmekte olan ve olimpik olan branşlara özel bir desteği var, bizler de bu kapsamda yeterli sayıda antrenör atanması ile ilgili gerekli görüşmeleri yapıyoruz.
TOHM sporcuları seçme kriterlerinde birinci olan ama İzmir ya da Antalya'da ikamet etmeyen sporcular hiçbir imkândan yararlanmıyor. Onları bir şekilde onere etmek mümkün mü ve en fazla alt yapı sporcusuna sahip Balıkesir de bir TOHM ili olabilir mi?
Bu konu ile ilgili öncelikle başlangıçta bizim 6 il başvurusu yaptığımız ancak 2 ile onay aldığımızı belirtmek isterim, Balıkesir’in TOHM ili olmadan oraya triatlon branşı açmanın henüz mümkün olmadığını da bilmenizi isterim. Ancak hem Balıkesir İl Müdürlüğü hem de biz birçok branşta ciddi potansiyeli olan Balıkesir’in TOHM ili olması için gerekli girişimleri yaptık ve yapıyoruz.
Arkadaşlarımın bana ilettiği tohm barajını geçen şu an TOHM ilinde olmayan 7 sporcumuz var, bunları biz federasyon bütçesinden TOHM kampları yapılacağında aynı kamplara almayı planlıyoruz. Ayrıca 2021 bütçemiz netleştikten sonra yurt dışı yarışlara gönderebilir miyiz ona bakacağız.
Sportif çalışmalarınız nasıl gidiyor, yarışa girecek misiniz? Sporcu kimliğinizle bir hedef yarışınız var mı?
Yaklaşık 17 yıl aradan sonra tekrar ciddi antrenman yapmaya başladım. Sanırım kendime biraz fazla yüklendim ufak bir sakatlık yaşıyorum şu anda 2 haftadır spor yapamıyorum ama en kısa zamanda spora tekrar dönmeyi istiyorum. Hazır olabilirsem Gelibolu’da yarışmayı çok isterim.
En büyük hayaliniz nedir?
2024 Olimpiyatlarına sporcularımızla birlikte gidebilmek.
Hakemlik kursu açılacak mı?
Bildiğiniz üzere geçen sene yeterince kurs açtık ve fazlasıyla aday hakemimiz mevcut, pandemi nedeniyle, planlanan kadar yarışma yapılamadığı için 2021 yılında hakem kursu açmak gibi bir planımız bulunmamakta.
Paralimpik Dünya Kupası Alanya’da yapılacak. Bu konudaki çalışmalar nasıl gidiyor?
Paralimpik Oyunlar için biliyorsunuz şu anda Uğurcan Özer Olimpik kadroya alındı ve Olimpiyata gitme şansı olduğunu düşünüyoruz. Mert Onaran hocamızla şu anda Olimpik çalışmalarına devam ediyor. Ayrıca bizim Uğurcan gibi yetenekleri tespit ederek hem bedensel engelli hem de görme engelli sporcularımızın sayılarını artırma gibi bir hedefimiz var. Bununla ilgili de gerekli hazırlıkları yapıyoruz.
(Kaynak: Triatlon Forum)