Röportaj: Alpay Akhun / Düzelti: Dilek Kurt
Lansmanı henüz yapılan ve camiada heyecan yaratan Challenge İstanbul’a dair merak edilenleri Türkiye Triatlon Federasyonu Başkanı Bayram Yalçınkaya’ya sordum.
Bildiğiniz üzere geçtiğimiz hafta ortasında Challenge İstanbul yarışının kayıtlarının açıldığına dair Türkiye Triatlon Federasyonu resmi sitesinde duyuru yapıldı.
Aynı gün 2022 yılı içerisinde ulusal yarışlardan en az birine katılmış olan tüm sporcuların elektronik posta kutularına %50 indirimli kayıt yapabileceklerine dair link de geldi.
Geçtiğimiz yıl federasyon yarışlarına katılmış olduğum için aynı e-posta bana da geldi. Doğrusu e postayı ilk gördüğümde hayli heyecanlandım. Nitekim küresel bir (orta ve uzun mesafe) organizasyon markası daha Türkiye’de yarış organize edecekti. 2015’den önce bırakın iki küresel markayı, birini bile ülkemiz sınırları içerisinde hayal edemezdik.
Hemen linke tıklayarak kayıt olmak istedim ama karşıma çıkan kayıt sayfasında önce bir şaşkınlık yaşadım ardından da iki konuda hayal kırıklığı.
Şaşkınlığım Challenge markasının Gelibolu’da değil de İstanbul’da bir yarış organize edecek olmasıydı. Challenge ile ilgili aklıma ilk gelen şey bu yılki Gelibolu Triatlonu sonrası Türkiye Triatlon Federasyonu Başkanı Bayram Yalçınkaya ile yaptığımız röportajda, Gelibolu Triatlonu için Challenge ailesiyle haziran ayında sözleşme imzalayacaklarını söylemiş olmasıydı.
Hayal kırıklıklarım konusu ise biri yarışın mesafesi diğeri de yarışın kayıt ücreti üstünden oldu. Challenge’ın kayıtlarına aracılık eden active.com’da yarış orta mesafe değil standart (olimpik) mesafe olarak görünüyordu. Ayrıca indirimli denilen kayıt ücreti de 100 Euro olarak görünüyordu. Haliyle kendi kendime. “Zaten bu yarış iki yıldır aynı parkurda aynı mesafede ve 250 TL olarak koşuluyordu. Şimdi bu da nerden çıktı?” dedim.
Sanırım birçok kişi ilk etapta benim gibi düşünmüştür. Dolayısıyla bu konulara açıklık getirmek için Yalçınkaya ile görüştüm.
Alpay Akhun: Sayın Yalçınkaya öncelikle Challenge hayırlı uğurlu olsun. Size Challenge ile ilgili sormak istediğim bazı sorular var, sanırım kamuoyu da bunları merak ediyordur. Öncelikle sizinle Gelibolu sonrası yaptığımız röportajda Gelibolu Triatlonu’nu Challenge’ın yapacağına dair açıklamalarınız olmuştu. Neden Challenge İstanbul?
Bayram Yalçınkaya: Alpay Bey aslında bu sene ilk yarışımız Challenge Gelibolu olacaktı. Konaklama için cruise gemi anlaşmaları dahil yapıldı ancak ekim sonunda lansmanı gerçekleştireceğimiz sırada Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tam bizim yarış tarihine çekilme ihtimali olduğu bilgisi geldi. Biz de Gelibolu duyurusunu bekletip görüşmeler yaptık. Üç ihtimal vardı ki, üçü de yarışın yapılmasını pek mümkün kılmıyordu. Bu sene henüz netleşmemekle birlikte Gelibolu’yu ulusal çapta bile yapamama durumu var. Eylül ayında Challenge Family ile imzaladığımız sözleşme Gelibolu hakları üstüneydi. Ancak onu iptal edip yeniden İstanbul için imzaladık ve sonrasında hızlı bir aksiyon alarak Challenge İstanbul olarak duyurduk. Ancak bu yanlış anlaşılmasın Gelibolu projemizi sadece ertelenmek zorunda kaldı. Cruise gemisinin mayıs ayı haricinde müsaitliği olmadığı için bu projemizi 2024 yılında gerçekleştireceğiz. Challenge Family ile anlaşmamız gereği Ülkemizde 3 yarış yapabilme hakkımız var. Ayrıca 2024 yılının mart ayında olmak üzere Challenge Kıbrıs da projelerimizden biri.
A.A: Peki neden standart mesafe ve neden indirimli 100 Euro? İlk kez katılacak olanlar için standart mesafe 200 Euro biraz çok değil mi?
B.Y: Burada bir yanlış anlaşılma var. Yarışın şu anki normal kayıt ücreti 100 Euro. Camiamıza 50 Euro olarak kayıtlar gerçekleştirilecek. Bununla ilgili sosyal medya hesaplarımızda bir paylaşım yapıldı. Camiamız, bu paylaşımın açıklama metnindeki yönergeyi takip edebilirler. Yine de sorun çözülemezse Bilgi İşlem Birimimizden Koray Bey ile iletişime geçilebilir.
A.A: Peki yeniden giriş yapayım.
(Not: Yeniden giriş yapıp yönergeleri takip edince ödeme sayfasında karşıma indirimli kayıt ücreti olan 50 Euro ve artı 3.64 Euro active.com işlem ücreti olan toplam 53.64 Euro’luk rakam çıkmış oldu.)
B.Y: Özellikle şunu da belirtmek istiyorum. Avrupa Triatlon Birliği’nin elit kategoride standart mesafe yarışlar için uyguladığı en düşük fiyat 100 Euro. Mesela biz kendi ülkemizdeki yarışlarda bile elite kategorideki kayıtlar için sporcu başına 100 Euro ödüyoruz. Bu arada neden Euro alınıyor deniyor. Türkiye’de ETU Age Grup Cup’ı yapsak yine bizim sporcularımız Euro ödeyecek. Burada bilinmesi gereken en önemli konu, kayıt ücretlerinin Challenge tarafından toplanıyor olması, bizim tarafımızdan değil. Geçen sene 500 lira olan kayıt ücreti bu sene, geçen sene herhangi bir faaliyetimize katılmış sporcularımız için 50 Euro oldu. İlk kez federasyon faaliyetimize katılacaklara ve yabancı sporculara ise bu ücret 100 Euro’dur.
A.A: Bir diğer konu da mesafe. Standart mesafe kamuoyunda hayal kırıklığı yaratmış olabilir. Hatırladığım kadarıyla İstanbul Boğaziçi Triatlonu iki yıl önce orta mesafe olarak planlanmıştı ve yarışa çok kısa süre kala resmî kurumlarca trafik engeli nedeniyle yarış standart mesafeye dönmüştü. Bu konuda ne söylemek istersiniz?
B.Y: Öncelikle bu bir strateji. Köprüyü kara ulaşımına, İstanbul Boğazı’ nı da gemi trafiğine kapatmak kolay değil. Şu anda İstanbul özelinde resmî kurumlar nezdinde orta mesafe için yeterli kamuoyunu oluşturamadık. Ancak, bu sene uluslararası katılım iyi olursa bir sonraki sene orta mesafede iki misli yabancı katılımcı olabileceğini anlatarak 2024’de orta mesafe yapabilir miyiz, onu planlıyoruz. Bildiğiniz gibi Ulaştırma Bakanlığı, Valilik vb. kamu yönetimini ikna etmek gerekiyor. Geçen sene bile son dakikaya kadar iptallerle ilgili çözüm üretmek zorunda kaldık.
A.A: O halde bu yıl uluslararası test ve kamuoyu yoklaması gibi mi olacak?
B.Y: Evet. Aslında benim hayalim, Ironman 70.3 Türkiye gibi Challenge İstanbul yarışını da orta mesafe yarışı olarak yapmak ve aynı zamanda bu yarışı tıpkı Boğaziçi Kıtalararası Arası Yüzme Yarışı gibi geleneksel hale getirmek. Her yıl resmi makamlardan bu sene izin alabilir miyiz stresi yaşamamak için öncelikle yeterli kamuoyunu oluşturmak lazım. Biz ilk iki yıl verdiğimiz sözlerimizi tuttuk. Yavaş yavaş Challenge’ı da uluslararası anlamda geliştirerek orta mesafeye çevireceğiz. Ancak yeri gelmişken, şunu da belirtmek istiyorum. İstanbul yarışımızın orta mesafe olma olasılığı 2025 öncesinde pek mümkün görünmüyor. Halen Asya ve Avrupa federasyonları ile Asya ve Avrupa şampiyonalarını bir arada yapma projesi üzerinde çalışıyoruz. En son Asya ve Avrupa federasyon yetkilileri ile Abu Dhabi de bir araya geldik. Sadece yaş grupları yarışı yaparsak 2024’de mümkün gözüküyor ancak elite kategorisi eklenecek olursa olimpiyatlardan dolayı 2025 yılında yapılması mümkün görünüyor. Bu konuda Avrupa ve Asya federasyon yetkililerinin de olduğu bir çalışma grubu oluşturuldu ve çok yakın zamanda teknik yetkililer ülkemize gelerek yerinde çalışma yapacaklar. Son olarak şunu belirtmek istiyorum her iki yönetimde iki kıtayı buluşturacak bir organizasyon fikrinde heyecan duyduklarını özellikle ifade ettiler.
A.A: Peki son bir soru. İki yıldır bisiklet 38km, koşu da 9km. Challenge organizasyonu da parkurdaki aynı dönüşleri ve aynı mesafeleri mi kullanacak?
B.Y: Onu tekrar gözden geçirerek mesafeleri standart hale getireceğiz.
Çok teşekkürler Sayın Başkan. Sanırım bu röportaj, triatlon kamuoyunun zihinlerinde oluşabilecek bazı sorulara ışık tutacaktır. Çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.
Kaynak: Triatlon Forum