Atletlerin sahip olduğu yaygın en yanlış düşüncelerden birisi beslenmelerinde çok miktarda proteine gereksinimleri oldukları fikridir. Bu düşünce, Rocky’nin koşuya çıkmadan önce bir düzine yumurtayı miksere koyduğu sahneyi anımsatıyor. Esasındayeterli derecede karbonhidrat almak ve özellikle doğru karbonhidratların, protein ile dengeli ve bilinçli kullanımındaki püf noktalarını bilmek ve uygulamak, biz bisikletçi ve triathletlerin göz önüne alınması gerekenleri arasındadır.
Protein; hormonların, enzimlerin, nörotransmiterlerin ve bağışık sistemindeki diğer parçaların oluşumunun yanı sıra kasların gelişimi onarımı ve devamlılığı için muhakkak gereklidir. Aynı zamanda, kandaki hemoglibinin üretimi için de gereklidir. En iyi atletler kalorilerinin % 15-20 sini proteinden almayı amaçlamalıdırlar. Pek çoğu(muz) bu olasılıktan uzaktır, özellikle daha çok dışarıda yemek yediğimizi göz önüne alırsak! Protein et, balık, soya peyniri (Doğu ve Güneydoğu Asya’da soya fasulyesinden yapılır) ve pek çok fasulyede yüksek miktarda ; süt ve süt ürünleri ile fındıkta daha düşük miktarda bulunur. Protein kaynağı olan bitkileri yeteri derecede protein tüketmek mümkün iken, aynı zamanda protein içeren hayvansal gıdalar; demir ve çinko için en uygun besin kaynaklarıdır, Öyle ki vejetaryen atletler olmazsa olmaz bu mineralleri ve değerli besinleri elde edebilecek alternatif kaynaklar bulmalıdırlar.
Proteinleri daha uzun ve çok daha yoğun antrenman dönemlerinde yakıt kaynağı gibi kullandığımız için bazı proteinler canlanma(telafi) sürecinde faydalı olabilmektedir. Ancak yine de proteinin idman içeceklerinde gerekli olup olmadığı kesin değildir. En önemli şey idmanın bitirilmesinin 30 dakikasında 05 ila 07 gram karbonhidratın hedeflemektir. Bu yaklaşık 59-60kg bir bayan için 65-90 gr olarak , 72-73kg bir erkek için 80-112 gr alarak ortaya çıkar. Eğer, antrenman - enerji (telafi) içeceğinizdeki protein kalorinin %25 ini ihtiva ediyorsa proteinin gerekli olup olmadığı mühim değildir. En çok satılan enerji içecekleri 3-4:1 CHO: Protein rasyosuna (oranına) sahiptir. Eğer bir yarış için evinizden uzaktaysanız veya blenderinizi kullanma imkânına sahip olmadığınız bir yerde iseniz bu karışımlar önemlidir. Buna karşın tavsiyemiz, mümkün olduğunca (suni olmayan) gerçek/doğal yiyecekleri yemektir. Tabi eğer evinize yakınsanız bunu söylemek mümkün. Ancak evden uzaktaysanız, eksilen temel taşların yerine konulma gerekliliğini ihmal etmemeniz için sağlık bakanlığı onaylı ürünleri kullanabilirsiniz. Bunlarının tadının çok daha iyi olduğu söylenemez. Doğal protein listenize, daha önce zengin içeriği ile Whey Protein deposu olarak farkındalık kazandırdığımız kefiri hiç kuşkusuz ekleyebilirsiniz.
Eğer enerji içeceğinizde yeterince protein olup olmadığına dair endişeleriniz varsa; farklı tipteki proteinlerin katkı maddeleri ihtiva ettiğinin farkında olmalısınız. Profesyonel markaların bir kısmında sütten türetilmiş, kesilmiş süt suyu proteini içeriğinde bulundurur. Eğer laktoza(süt şekeri) karşı tahammülsüzseniz ya da egzersizden sonra süt ürünlerini sindiremiyorsanız, bunun yerine soya, yumurta veya pirinç protein tozunu denemelisiniz. Kazein (caseus = peynir, Sütte bulunan bir proteindir), sütten türetilmesine rağmen bazı insanlarda kazein proteininin iyice emildiği görülebilir. Özellikle ilerleyen yaşlarda, bu proteini sindiren lap enzimi vücut tarafından üretilmediğinden emilim düşük olabilir.
İhtiyacımız olan tek şey, antrenman sonrası vücudumuza iyi bakmak. Antrenmanla hareketlendirdiğimiz, şımarttığımız vücudumuzun tükettiği önemli besin depolarını, dikkatle yerine koyarak sağlıklı spor yapmanın yollarını keşfetmelisiniz. Bünyenizin hangi protein enzimine daha iyi uyum sağladığını keşif için vücudunuzu dinleyin. Proteini yerine koyma tercihinizde birçok alternatifiniz var.